Barn/ungdom
 

Den magiska vanten
bilderbok av Therese Henriksson

Om att vara kär. I smyg. Så där så att hjärtat voltar. Om att tappa både sin lovikkavante och en potatis på samma dag, och om att säga något man egentligen inte vågar.

Bilderbok 7-12 år

 

Änglabrorsan
bilderbok av Sofia Rutbäck Eriksson och illustrationer av Maria Lindgren

Morris är en fartig och sprallig pojke. Morris har någon som dyker upp när han som mest behöver det – en änglabrorsa. Med änglabrorsan kan Morris göra de mest fantastiska äventyr. Men kommer modiga Morris någonsin att våga sparka fotboll? Änglabrorsan är en bok för barn mellan 3-6 år. Den handlar om kärlek och sorg blandat med en stor portion fantasi och humor.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

 
Kevä Bullerbyssä

Kevä Bullerbyssä
bilderbok av Astrid Lindgren och illustrationer av Ilon Wikland

Originalutgåvan från 1965 av Astrid Lindgren Vår i Bullerbyn med Ilon Wiklands färgillustrationer översatt till meänkieli.

Översättning av Andreas Jonasson,
redaktör Bengt Pohjanen.
Utgiven med stöd av KULTURRÅDET.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

 
Äventyr för barn

Äventyr för barn
av Marjatta Höynä-Nilsson

Tre berättelser om barns fantasier och rädslor. "Mallgrodor och lipsillar" handlar om 9-åriga Linda som ofta blir kallad fegis eller lipsill. "Myrornas riddare" handlar om en pojke som går alldeles för långt in i skogen. "Ödetorpets hemlighet" handlar om fyra barn och ett ödetorp.

________________________________

 
Pippi

Tunneks sie Pippi Longstrympin?
bilderbok av Astrid Lindgren och illustrationer av Ingrid Nyman

Originalutgåvan från 1947 av Astrid Lindgren Känner du Pippi Långstrump? med Ingrid Nymans färgillustrationer översatt till meänkieli.

Översättning av Kerstin Tuomas Larsson och Tuula Uusitalo. Utges med stöd av KULTURRÅDET.

_______________________________

 
på dagen flyttar staden

På dagen flyttar staden
av Carina Kero Esberg

Det var mycket som hände i den lilla staden Kiruna. På grund av att gruvan växte behövde delar av staden flytta en bit bort, och nu hade stadsflytten dragit igång ordentligt. En del hus flyttade man med hjälp av stora lastbilar.

För några dagar sedan hade man flyttat stadens klocktorn till det nya stadshuset. Klocktornet var mycket vackert, och spelade med ett alldeles särskilt vackert klingande. Men nu hade något hänt - klockan hade stannat och ingen förstod varför... Ingen utom Ted, Matilda och gruvtrollet.

_______________________________

 
Då mullrar berget

På natten mullrar berget
av Carina Kero Esberg

Ted är sju år och bor i Kiruna. I Kiruna finns ett stort gruvberg och där jobbar hans mamma.
Men vad är det som händer i gruvan egentligen?
Vad gör man av all den där svarta malmen som lastas upp på tågvagnarna? Och varför mullrar det varje natt från berget?

Följ med Ted på upptäcksfärd och håll utkik,
det ryktas nämligen om att de finns ett gruvtroll där i berget ...

_______________________________

 
Kringelkrångel Tingeltangel

Kringelkrångel Tingeltangel
av Isabella Karlsson och Lina Hofverberg

Kringelikrångel, tingeltangel - Rim är som en rund triangel - Ord att leka, ord att sjunga - Rim som rullar på din tunga - Denna bok är fylld med ord - om så mycket på vår jord - Jag sitter så gärna i knät hos dig - om du läser en ramsa med rim för mig!

_______________________________

 

 

Gyllens klara vatten

Gyllens klara vatten - av Bitte NJ
Illustrationer: Sara w Nelin

"Dammen i gläntan låg slumrande och tyst i månens sken. Över ytan glittrade det som i en spegel av himlens alla stjärnor. Vattnets svaga porlande blandades med andra sömniga nattljud som hördes i den skymningsblå skogen omkring....

_______________________________

 
Gyllens källa

Gyllens källa - av Bitte NJ
Illustrationer: Annah Lång

En underbar sago-fantasybok med färgbilder
- för barn från 6 år och uppåt


"Det var i den längesedan glömda världens tid.
Från den lilla byn kunde man fortfarande se ut över dalen  mot de blåaste berg där de djupa skogarnas alla väsen  ännu andades och levde."

_______________________________

 

Hustomtens äventyr

Hustomtens äventyr

Hustomtens äventyr - av Bitte NJ
Illustrationer: Annah Lång

En underbar saga - dubbelbok med ett midsommaräventyr och ett juläventyr.

"Det var i juni månad i en länge sedan svunnen tid. I de djupaste skogarna bakom de blåaste bergen låg en liten ensam grå gård. Den solade sina vintertrötta låga grästak i försommarvärmen. Detta var i en tid då människor och djur levde nära naturens växlingar och man rättade sig efter vädrets makter för att kunna sköta sina åkrar och ängar runt gården..."

_______________________________

 
Spökbackens hemlighet

Spökbackens hemlighet
av Sofia Rutbäck Eriksson
Illustrationer: Theresa Andersson

Den hemsökta backen mellan Kyrkbyn och Rutvik utanför Luleå har länge varit ett mysterium för folket i trakten. Hörsägnerna är många och den ena är otäckare än den andra. Vad är det egentligen som händer där? Det verkar som om mysteriet förblir olöst till dess att Maya och Zach – råkar bli bjudna på en middag de sent ska glömma. På väg hem stannar deras vän Henriettas bil i den omtalade Spökbacken. Där får barnen se saker som de sent ska glömma. Efter den dagen är de fast beslutna att utforska Spökbackens hemlighet.

_______________________________

 
Mysteriet med det försvunna Jesusbarnet

Mysteriet med det försvunna Jesusbarnet
av Sofia Rutbäck
Illustrationer: Theresa Andersson

"Om ni någonsin hittar det försvunna Jesusbarnet från kyrkan så ring mig!" säger guiden Henrietta till barnen från Kyrkbyskolan. För Maya och Zach blir det början på en alldeles speciell jul i Kyrkbyn.De dras med i ett äventyr som tar dem till mörka källare, kalla vindsvåningar och ett gammalt fängelse. Kommer de någonsin hitta det försvunna Jesusbarnet? Eller är det försvunnet för alltid?En kapitelbok med 24 kapitel med fina tecknade illustrationer.

_______________________________

 
Brum i nattmössan

Brum i nattmössan
en rolig bilderbok av Ingrid Möller

En gång för länge, länge sedan kom jag, björnen Brum, till min matte Ingrid. En farbror trodde jag var en hund men det är jag inte. Jag har åkt skokartong i Tumba och tröstat en hemstickad råtta i Nynäshamn.

Nu ska ni få höra...

_______________________________

 
Algot - tax med full koll

Algot - tax med full koll -
betraktelser rakt ur nosen

en bok för stora och små av Bitte NJ

Algot är en alldeles osedvanligt vanlig tax. En mycket klok och lite påstridig herre som gärna uttrycker sig så ofta han kan på hundars vis. Med hjälp av sin matte som spökskrivare låter han sin vardagsfilosofiska ådra komma till tals.

_______________________________

 
Maja

Maja - barn i Tornedalen på 50-talet
av Ulla Eneslätt

Maja visste vad religion och kultur betyder. Men att Gud var sträng, så sträng att, om man var olydig släppte han ner en glödande sten från himlen, det visste alla barn där Maja bodde i Tornedalen. Att det var fult att prata finska och fint att tala svenska visste barnen också. Men när man lekte glömde man både Gud och änglar och vad som var fult eller fint.

En bok för barn i låg-mellanstadieåren.