Kultur - Nutid - Historia
 

Tabubelagd död
av Magnus Edner

Mobbning, kränkande särbehandling och sextrakasserier kan ge allvarliga medicinska konsekvenser. Många drabbade får men för resten av livet. Ämnet är så känsligt att det ofta är tabubelagt men i denna bok lämnas förslag på lösningar för den drabbade, företag och för samhället.

 

Fånge hos Farc
av Tobias Drejby

Elingenjören Roland Larsson var kidnappad i två år hos den colombianska FARC-gerillan.
Han genomlevde fysiska och psykiska prövningar. Boken bygger på den dagbok som Roland förde i sin fångenskap, händelser och tankar där han satt kidnappad. Boken berättar också historien om Colombia och konflikten mellan staten och gerillan.

Utgiven med stöd av Region Norrbotten

 
Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Husmanskost på nytt sätt - recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo
av Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund

Återigen har Annika Dahlqvist och Birgitta Höglund samlat sina bästa recept på nytt sätt. Här har de skapat nya recept av vår traditionella husmanskost, anpassade till glutenfri LCHF och Paleo.

 
Bastugästboken 3.0

Bastugästboken 3.0 -
av Pär Granlund

Efter den första Bastugästboken och Bastugästboken 2.0 kommer den uppdaterade Bastugästboken 3.0.
Bastugästboken är ett nödvändigt komplement till din bastu, där alla tankar som har uppstått i bastun kan skrivas ner - ett bastubad som inte är dokumenterat har egentligen aldrig hänt.

_______________________________

 
Uppsägning på grund av personliga skäl

Uppsägning på grund av personliga skäl -
av Lena Wallgren

Med min bok vill jag synliggöra hanteringen av en framprovocerad uppsägning utan grund och där ingen varning, åtgärd eller utredning gjorts före uppsägning. Detta kan hända vem som helst helt utan anledning. Det handlar om projektion som är en överföring av ett problem till en oskyldig person. Det görs för att skydda de som är ansvariga för det inträffade, utan någon som helst tanke på vad detta kan få för konsekvenser för den drabbade. /Lena Wallgren

_______________________________

 
Mycket viktiga ögonblick

Mycket viktiga ögonblick -
av Ingvar Ygeman

En stark och upplysande bok om livet och döden.
Detta är en mästerlig bok om flera olika katastrofer. En dramatisk och avslöjande bok med överraskande infallsvinklar, kryddad med små ypperliga filosofiska mästerstycken. En bok rik på det mesta. Här finns både det stilla och det våldsamma. Här finns de stilla mysterierna, glädjen och humorn – liv och död.
Med unikt bildmaterial och unika reportage och intervjuer
...

_______________________________

 
Blääderbok för håglösa

Blädderbok för håglösa -
av Susanne Dragstedt

En lite mer lättillgänglig humörhöjare för den nedstämde som inte orkar traggla sig igenom en krävande självhjälpsbok. Skriven i en enkel, humoristisk anda och vill inspirera läsaren att finna egna vägar till livsmod och mening.

_______________________________

 
Nordkalottpionjären och visionerna

Nordkalottpionjären och visionerna -
av Ebbe Wikberg

Ebbe Wikbergs andra bok om sitt arbete på Nordkalotten. Tillsammans med Bert Persson öppnade han Nordkalotten för turism. En spännande bok om människor jag mött på Nordkalotten och ute i världen.

_______________________________

 
60 år på samemästerskapsspåret

60 år på samemästerskapsspåret -
av Ivar Kuorak

Ivar Kuorak berättar om Samemästerskapen på skidor från dess födelse 1948 till 2007. Ivar som själv varit med under hela resan låter oss följa med i skidspåren, bland publiken, i styrelserummen, ja faktiskt ända in i kungahuset. Ivar har under många år arbetat för att bevara mästerskapen i ord och med ett unikt bildmaterial från svunna tider för att kommande generationer skall få möjlighet att uppleva mästerskapen under dess storhetstid.

_______________________________

 
Sågverk, svartfötter & KOL

Sågverk, svartfötter & KOL - en reportagebok av Linda Danhall

Arvo är en av dem som kom till Sverige under arbetskraftsinvandringen från Finland, som arbetade inom sågverksindustrin. Arvo är också en av många rökare som på grund av sin rökning drabbats av den dödliga lungsjukdomen KOL.
Med 32 procent av sina lungor kvar att andas med är han nu huvudperson i den här reportageboken.

_______________________________

 

Våga skriva - Författaralmanackan - skrivandets hantverk
- av Ingalill Enbom

Du kanske vill skriva ett manus eller så har du redan ett manus. Använd dina erfarenheter och känslor och människor från din verklighet i din roman. Ingalill ger i den här boken konkreta tips för ditt skrivande: Hur börjar man? När skriver man slutet? Hur skriver jag en bladvändare? Och vad är en synopsi?

_______________________________

 
Ebbes godbitar

Ebbes godbitar - av Ebbe Wikberg

Ebbe Wikberg är den som tillsammans med Bert Persson öppnade Nordkalotten för turism. Det var genom Nordkalott-tidningen, en turisttidning, som gjorde området känt. Genom kampanjer och reseupplägg blev Nordkalotten ett begrepp, som än i dag består.

_______________________________

 
Mitt liv som rockstjärna

Mitt liv som rockstjärna - musikdokumentär av Gunnar Sundström

I den här musikdokumentären får läsaren bekanta sig med en superkänd rockstjärna som de allra flesta aldrig någonsin hört talas om. Läsaren bjuds även på en historisk skildring av det lokala rockmusiklivet i norra Sverige runt Piteå- och Luleåbygden från tidigt sjuttiotal fram till idag.Boken handlar också om alla de som på något sätt har en musikalisk koppling till rockstjärnan, och rört sig i stjärnans strålkretsar.

_______________________________

 
Livet i en cp-hjärna

Livet i en CP-hjärna - av Katarina Palm

Katarina är välkänd som skolinformatör och föreläsare sen 80-talet i Norrbotten som i denna bok skriver om sina upplevelser från barnaåren.
I 30 år har hon kuskat runt, för att förmedla  det självklara – att alla människor är lika värda, och att det börjar hos var och en.

_______________________________

 
Hem

Hem - av Brita Mangi

Boken "Hem" handlar om hur Brita äntligen kommer hem till samebyn Tuolpukka och hur hon där får vara med om skogsrenskötseln från tiden 1944 och fram till slutet av 70-talet när denna skogssamekultur dog ut.

Berättelserna är varvade med dikter skrivna från 60-talet fram till nutid.

_______________________________

 
Skandinaviskt ursprung för Homeros dikter

Skandinaviskt ursprung för Homeros dikter - av Felice Vinci

En ny bok som vänder upp och ner på en 3500 år gammal historiebeskrivning! Stod kulturens vagga i Norden? Kan det ursprungliga Athen och Thebe ha legat i Sverige? Kan Sparta och Ithaka legat i Danmark respektive Troja och Olympen i Finland, Skylla och Charybdis i Norge? Stod den europeiska kulturens vagga högst uppe på Nordkalotten och inte i Grekland. Felice Vincis bok, Omero nel Baltico, översatt till svenska av Lennart Kankaanranta.

_______________________________

 
Postlådor

Postlådor - av Ingamaj E Backman

Boken uppmärksammar den kreativitet och uppfinningsrikedom som människor har. Den sätter fokus på vårt behov av att omge oss med personliga och "egendesignade" attribut. Kanske ska de personligt utformade postlådorna också ses som ett uttryck för att vi inte vill vara en i mängden, vi vill visa andra vilka vi är.

I boken visas bilder på postlådor från norr till söder. En bok att bli inspirerad av.

_______________________________

 
Människor och liv i Puostijärvi

Människor och liv i Puostijärvi -
av Christina Snell Lumio

Om bybor, älgjakt och lingonplockning. Om livet i en tornedalsby, om vardagen, skogen och sjön och fiskets betydelse.

En nutidsdokumentation i samarbete med Norrbottens museum, 1995.