Romaner/skrönor
 
Kallkällan

Kallkällan - berättelsen om en återkomst -
roman av Ann-Gerd Simu

Stigen mellan huset och ladugården. Navelsträngen, det första utvidgandet av världen. Livet rörde sig längs strängen. Gräset växte vilt över aldrig grävda blomrabatter. Ur horisonten föddes berget i öster. Vi stod mitt på gården och pekade. ­ Mamma! Mamma, vad är det? Har det ett namn?

_______________________________

 
Tystnaden i Järvvik

Tystnaden i Järvvik -
roman av Peter Norström

En spännande berättelse från Norrbotten om ett antal människors sammanflätade öden.

Författaren väver skickligt samman historia med personernas öden och äventyr. Berättelsen skulle kunna vara helt sann. Men alla liknelser med verkligheten och dess personer är bara tillfälligheter.

_______________________________

 
Perssons vegangris

Perssons vegangris -
skröna av Anita Öström

En skröna om vegangrisen Berta – hur hon påverkade livet för bonden Persson, reklammakare, bovar, poliser och kommunens miljönisse...

_______________________________

 
Han kom från Tornedalen

Han kom från Tornedalen -
roman av Stig Darhammar

En historisk roman byggd på verkliga händelser. Vi får följa Erik Heikki som föddes 1919 i tornedalsbyn Tärendö, från barnauktionen till obetalt skogsarbete och slutligen arbete inom järnvägen. Från tjuvfiske och ungdomsår till barn, familj i de sk. barnrikehusen. En gripande berättelse om människors svåra levnadsvillkor och den samhällsförändring som Erik och hans jämlikar fick uppleva.

_______________________________

 
Tilde

Tilde - roman av Lawe Söderholm

Tilde och hennes 4-åriga dotter träffar en äldre man på ett värdshus i norra Norge. Det uppstår en djup kärlek och vänskap mellan dem. Tildes samiska mormor har påverkat Tilde starkt.Tilde är änka efter en man från Libanon, vars familj driver en vingård i Bekaadalen. Tilde är starkt präglad av en våldsam upplevelse i Libanon.Erik är änkeman och har arbetat i Amazonas djungler med att dokumentera skogsskövlingen, men också för att hjälpa de hårt utsatta indian-stammarna som fördrivs av de amerikanska skogsbolagen till svält och utrotning.

_______________________________

 
I nöd och lust

I nöd och lust -
spänningsroman av CS Lumio

"De följande dagarna blev de värsta hittills i Lennarts liv. Rullstolen brände som eld. Det kändes som om den var ett monster som sakta förtärde honom nerifrån och upp. Smärtan var olidlig och när hon till slut drog honom till badrummet fick han hänga under taket i timmar, tills benen domnade bort, tills hela han försvann i ett dunkelt töcken. Det kändes som om han svävade mellan liv och död."

_______________________________

 
Allt möjligt och omöjligt

Allt möjligt och omöjligt och lite till - skrönor av Anita Öström

Med norrbottnisk humor i generna och med fantasi som gränsar till barnslighet gav mig möjligheten att skriva.
Lusten att fabulera och raljera med ord gav mig inspiration till skrönorna.
Min kärlek till mitt landskap gör att du får en hälsning från Norrbotten och Luleå..
./ Anita Öström

_______________________________

 
Mirjam

Mirjams resa - roman av Hilda Bergström

Mirjam får i unga år bevittna hur hennes far kallblodigt blir mördad i det kortvariga men grymma finska inbördeskriget 1918. Efter faderns död blir omständigheterna i föräldrahemmet svåra och hon emigrerar till Kanada.Efter tio händelserika år blir hemlängtan så stark att hon återvänder, men väl hemma igen blir hon åter igen tvungen att uppleva ett fasansfullt krig. Berättelsen har verklighetsbakgrund.